WAT IS AQUAPONICS?

Aquaponics is de combinatieteelt van vissen en planten in één ecosysteem. Ook combinaties met schaaldieren of algen zijn mogelijk. Water bemest door vissen vloeit naar planten die de nutriënten uit het water filteren. Tussen vissen en planten zetten nuttige bacteriën het afval van vissen om in voedingsstoffen voor planten. Het door de planten gezuiverde water vloeit opnieuw naar de visbassins in een gekoppeld systeem (coupled aquaponics). Zo kweekt u vissen en planten met hetzelfde volume water en gaat er geen water verloren want het blijft circuleren.

De voordelen van aquaponics

  • u heeft twee teelten in één productief systeem
  • een systeem neemt weinig plaats in
  • er komt geen kunstmest aan te pas
  • heel waterefficiënt want u voert geen water af
  • weinig of geen mestoverschotten dus geen emissies
  • volledige controle over de productieomgeving is mogelijk
  • heel duurzaam indien u met regenwater en energiezuinige circulatiepompen
  • geschikt voor indoor farming, vertical farming en serreteelt

Is aquaponics nieuw?

In Azië en Latijns-Amerika bestaat aquaponics al eeuwen. De Azteken gebruikten slib van visrijk water om riten matten te besmeren. Op deze drijvende rieten maten in kanalen met visrijk water teelden ze gewassen. In Azië vindt u op sommige plaatsen geïntegreerde systemen waarbij nog andere diersoorten deel uitmaken van hetzelfde ecosysteem. De laatste jaren kweekt men steeds meer vis in recirculerende systemen (RAS, Recirculating Aquaculture Systems). Gecombineerd met de recente inzichten uit hydrocultuur, de teelt van gewassen op water, begon de technische perfectionering van aquaponics. In de huidige technologie worden visbassins, vuilfilters, biofilters en planten gekoppeld in één circuit. Sensoren zorgen voor bewaking van de productieparameters want onder andere zuurstof, PH (zuurtegraad) en temperatuur zorgen voor een goede omgeving voor vissen.

U kunt er ook voor kiezen om regelmatig water van vissen naar de planten te sturen en het ter plaatse te laten circuleren. Er keert geen water terug van planten naar vissen en de planten verdampen het water. Er gaat geen water verloren, net zoals in gekoppelde systemen. Dit laat meer controle toe en neemt enkele productierisico’s weg.

Smart Farmers aquaponics

Smart Farmers combineert vissen, reuzengarnalen, bladgroenten, eetbare bloemen en kruiden in één systeem. We werken zowel indoor als outdoor en vele combinaties zijn mogelijk. In serres (kassen) produceren we aardbeien en forel. In containers bouwden we een vertical farm met LED-verlichting gecombineerd met de kweek van tilapia en meerval. In onze container boerderij telen we ook microgroentjes.

We perfectioneerden aquaponics door uit de vissenmest opnieuw mineralen te gaan filteren en deze te gebruiken als voedingssupplement voor planten.
Larven van de Zwarte Soldatenvlieg leveren voedsel aan vissen. Tilapia zijn omnivoor kunnen ook gemakkelijk met vleesvervangers (zelfs met eendenkroos) gevoed worden. Zo produceert u een vegetarische vis.

Smart Farmers bouwt  installaties die winstgevend zijn voor de boer en duurzaam voor zijn omgeving.

Wilt u graag ons demo centrum bezoeken?