Installaties

Smart Farmers realiseert installaties volgens de behoefte en het beschikbare budget van zijn klanten.

Installatie voor visteelt

Smart Farmers bouwt systemen voor indoor en outdoor visteelt. Een slim design van uw aquacultuur installatie met goede monitoring en voldoende gebruiksgemak zorgt voor goede teeltresultaten. Verschillende vissoorten hebben verschillende noden qua temperatuur, opgeloste zuurstof, teeltdichtheid, stroming, etc.

Smart Farmers neemt al deze parameters mee in een efficiënt ontwerp zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over het welzijn van de vissen en de productiviteit van uw teeltsysteem. Zo kunt u slim en rendabel telen en hebt u alles onder controle.

Wat zijn opbrengsten en kosten van een visboerderij?

 • Opbrengsten: 20-50 kg vis/m³, afhankelijk van de vissoort
 • Voornaamste operationele kosten: visvoer, pootvis en energie
 • Belangrijke parameters: opgeloste zuurstof (DO), temperatuur, PH, doorstroming en type filtering
 • Groeiperiode vissen: 6-12 maanden, cohorten worden doorgeschoven volgens grootte
Ik wil meer info

Installatie voor indoor teelt van microgroenten en kruiden

Is LED-farming of vertical farming rendabel? Jazeker, vooral wanneer u besluit om LED-verlichting heel gericht in te zetten voor de teelt van bij voorbeeld microgroenten of cressen. Smart Farmers pioniert sinds 2015 met de toepassing van LED-verlichting in vertical farming. Wij weten dat u schitterende resultaten kan behalen door de selectie van het juiste lichtspectrum, de juiste lichtintensiteit en een goede monitoring van alle productieparameters. Vertical farming vereist een hoge initiële investering maar geeft u een schitterende return omdat u een zeer stabiele productie-omgeving in ruil krijgt.

Vertical farming of indoor farming is naast productie ook heel interessant voor onderzoek en ontwikkeling. Smart farmers bouwt graag uw groeikamer of klimaatkast aan een heel competitieve prijs.

Wat brengt zo’n vertical farm of LED-farm op?

In onderstaand voorbeeld leest u de opbrengsten en kosten van een vertical farm met microgroenten in 6 lagen. De grondoppervlakte bedraagt 30m², wat overeenkomt met een grote zeecontainer.

 • Opbrengsten: 155.000 porties per jaar
 • Belangrijkste kosten: zaden, elektriciteit, (bio-afbreekbare) verpakkingen en transport
 • Belangrijke parameters LED: lichtspectrum, lichtintensiteit en belichtingsperiode
 • Overige parameters: temperatuur, vochtigheid, CO2 en EC
 • Teeltperiode microgroenten: enkele dagen
 • Teeltperiode kruiden en slasoorten: gemiddeld 4-5 weken
Ik wil meer info

Aquaponics installatie en koppeling van aquacultuur en tuinbouw

Aquaponics is de teelt van vissen en planten in één ecosysteem. U kunt van start gaan met uw eigen aquaponics boerderij en twee of meer rendabele teelten verbouwen onder één dak. U kunt ook besluiten uw activiteiten uit te breiden en aan uw bestaande installatie voor visteelt groenteteelt te koppelen. Zo realiseert u dubbel en efficiënt gebruik van water en kunt u produceren zonder mestoverschotten. Bovendien kunt u energie en warmte beter in balans brengen.

Smart Farmers bouwt zowel gekoppelde als ontkoppelde aquaponics systemen. Laatste geven volgens onze ervaring meer bedrijfszekerheid.

 • Opbrengsten vis: 20-50 kg vis per m³, 6-12 maanden per cohort, doorschuifsysteem
 • Opbrengsten kruiden/sla: 200 eenheden/m²/jaar
 • Voornaamste kosten: visvoer, pootvis, zaaigoed, verpakking, transport en energie
 • Belangrijke parameters: naast typische parameters voor visteelt en plantenteelt zijn een goede dimensionering en remineralisatie van reststromen belangrijk
 • Groeiperiode vissen: 6-12 maanden, cohorten worden doorgeschoven volgens grootte
Ik wil meer info

Koppelingen van reststromen voor voedselproductie

Aquaponics, hydrocultuur en aquacultuur installaties vereisen warmte, energie en voer of nutriënten. In de circulaire economie van morgen sluiten professionele telers aan op reststromen van bij voorbeeld buren, de industrie of de stad. Smart Farmers verkent momenteel met partner Aquafin de mogelijkheden van gezuiverd afvalwater voor de teelt van dieren en gewassen in aquaponics, aquacultuur en hydrocultuur. Slim en efficiënt omgaan met water is de enige manier om succesvol te produceren in een wereld met steeds grotere problemen in de waterbevoorrading.

Wil u meer weten over de mogelijkheden, opbrengsten en kosten van bovenstaande installatie? Boek een bezoek aan onze demo-installatie. Wij maken graag tijd om uw vragen te beantwoorden. Wij ondersteunen u met training en advies, zowel operationeel als commercieel.

Ik wil meer info

Wilt u graag ons demo centrum bezoeken?