Cases

Urban Smart Farm

By oktober 15, 2018 No Comments

De Urban Smart Farm maakt gebruik van zeecontainers om in meerdere lagen kruiden, groenten, vissen en schaaldieren op een duurzame manier te kweken in de stad.

In 2016 bouwde Smart Farmers de eerste versie van deze unieke aquaponics boerderij als commerciële pilootinstallatie. In 2018 startten we met een vervolgproject: de Urban Smart Farm 2.0.  Alle technieken worden verder geperfectioneerd in deze grootschalige Gentse aquaponics coöperatie. We gaan voor rendabiliteit, afvalloze voedselproductie en participatie van alle Gentenaars.

Deze Urban Smart Farm brengt gezond boerenverstand en hi-tech samen onder één dak. We maken gebruik van aquaponics, kunstlicht en natuurlijk voer in één gesloten systeem om kraakverse groenten, vis en schaaldieren te produceren.

Blijvende motivatie

Onderstaande vaststellingen vormen een belangrijke motivatie om dit project succesvol verder te zetten.

 • Verstedelijking
  Er leven meer mensen in de stad dan op het platteland en de urbanisatie neemt nog toe toe. In Gent verwachten we de komende jaren een bevolkingsaangroei van 10%.
 • Bedreigd visbestand
  Visbestanden zijn bedreigd en de vraag (naar proteïnen) neemt toe. Duurzame teelt van vissen onder gecontroleerde omstandigheden vermindert de druk op de natuurlijke visbestanden.
 • Food Miles
  Ons voedsel legt vaak heel wat kilometers af voor het op ons bord terecht komt. We vervreemden van ons voedsel maar tegelijkertijd verwachten we authenticiteit en duurzaamheid.
 • Waterverbruik
  Traditionele landbouw verduurzaamt maar blijft veel water gebruiken. Aquaponics, de teelt van groenten en vissen in één ecosysteem, vermindert het waterverbruik aanzienlijk.

Innovatieprijzen

In 2015 won Smart Farmers de Korte Keten prijs van stad Gent.
In 2016 werd de Urban Smart Farm bekroond in de Innovatiecampagne van het Innovatiesteunpunt voor landbouw.